• loucen01
  • loucen02
  • loucen03
  • loucen04
  • loucen05
  • loucen06


rekonstrukce rodinného domu, okolí Nymburka

architektonická studie: 2020
realizační projekt: aktuálně
realizace: aktuálně
autor: Martin Beránek, Jan Švestka
vizualizace: Jan Srnka

Meziválečný rodinný dům s větší zahradou ve vilové čtvrti na okraji obce. Okolní zahrady přechází do rozlehlého borového lesa. Zadavatelé nás oslovili na základě referencí a společně jsme zpracovali jak architektonickou studii, tak realizační projekt a stavba je nyní v postupné realizaci.

Hlavní ideou úprav na níž jsme s investory našli shodu, byla snaha udržet alespoň část původní vnější i vnitřní atmosféry domu, odstranit „nánosy” provizorních úprav a technicky a energeticky dům přenést k současným náročným standardům, včetně kompletního zateplení, nového krovu i střechy, oken, dveří... což je nelehká úloha, nemá-li dům zcela ztratit původní meziválečné vzezření.

Komplexně jsme nově vyřešili dispozice všech podlaží a upravili vnitřní prostor s ohledem na dnešní standard bydlení a představy klienta o užívání domu a propojení do zahrady. Propojili jsme vnitřní prostory do velkorysejších celků se zachováním potřebného soukromí a začlenili soudobé technologie. Dům jsme hmotově doplnili o prosklenou lodžii ve druhém podlaží a „kapitánský“ můstek v úrovni střechy, s výhledem na okolní borové lesy. Vstupuje se na něj z prostoru střechy, která se, díky nové konstrukci ocelového krovu bez vnitřních podpor, proměnila ve velkorysé obytné podkroví